Склад меду: з чого складається мед?

Точний хімічний склад меду залежить від багатьох факторів і, ймовірно, немає двох банок меду з абсолютно однаковим складом. Ну, може хіба за винятком гомогенізованого меду, який виробляють на великих медопереробних заводах.

Тим не менш, основні складники меду залишаються однаковими – це прості цукри (глюкоза та фруктоза) і вода.

Нижче таблиця з результатами дослідження складу меду проведеного в США у 1980 році:

ПоказникСереднє значенняМожливі значення,
(залежно від виду)
Фруктоза38,19%27,25% – 44,26%
Глюкоза31,28%22,03% – 40,75%
Вода17,2% 13,4% – 22,9%
Мальтоза7,31%2,74% – 15,98%
Вищі цукри 1,50% 0,13% – 8,49%
Сахароза1,31% 0,25% – 7,57%
Інші
складники
3,1%0-13,2%

Інші складники містяться в дуже незначних кількостях і важко піддаються хімічному аналізу (якщо цікаво, то більше можна прочитати тут: https://www.hindawi.com/journals/isrn/2013/825318/) В будь-якому випадку, до них належать вітаміни, мінерали, амінокислоти, ензими. Все те, що робить мед кориснішим і смачнішим від цукру 🙂