З чого роблять мед? Нектар

Нектар – міфічний напій Олімпійських богів, який дарував вічну молодість і безсмертя кожному, хто мав щастя його пити. Крадіжка нектару вважалась великим злочином. За те, що, між іншим, ділився нектаром з людьми, Тантал був приречений на вічне страждання від голоду й спраги.

Водночас нектар є основною сировиною для меду.

Нектар виділяється нектарниками рослин, і у своїй основі є водним розчином суміші складних і простих цукрів. Пропорції цукрів, як і точний склад нектару залежить від рослини, часу доби й навіть від погоди.

Крім цукрів та води, у склад нектару, залежно від рослини, можуть входити, білки, амінокислоти, мінеральні солі та поліфеноли. Саме тому мед з різних рослин так відрізняється за кольором та смаком.

P.S. Якби дивно це не звучало, нектар не єдина можлива сировина для меду. Бджоли можуть робити мед і з інших солодких рідин. Наприклад, з цукрового сиропу (це один з поширених способів підробки меду) чи з паді (про це ми ще напишемо в окремій статті).